Menu

Hotell vs Vandrarhem i Sverige

Vandrarhem har med tiden blivit ett mer och mer populärt alternativ till hotell. Tidigare var vandrarhem något lämpat endast för ungdomar, men idag ser marknaden lite annorlunda ut. Idag hittar du vandrarhem som infört åldergränser, så du slipper dela utrymme med omogna tonåringar. Vissa vandrarhem accepterar endast seniora gäster, dessa är ett bra alternativ för dig som kanske är pensionär.

Även strukturen på vandrarhem kan idag variera stort. Vissa vandrarhem ger dig möjlighet till mer avskildhet, genom små rum som för det mesta enbart består av en säng. Andra vandrarhem kan erbjuda restaurang på plats, och även gratis måltider som exempelvis frukost. Vandrarhem idag skiljer sig alltså från den stereotypa bilden av dem som många har. I den här artikeln kommer fördelarna och nackdelarna av att bo på hotell respektive vandrarhem att föras fram, så att du kan ta ett informerat beslut när du väl bokar boende inför en resa.

Hotell

Hotell, särskilt i Sverige, är ett dyrt boendealternativ. Utöver Stockholm får Sverige inte in många turister, och med bristen på turister runtom Sverige är det svårt att hitta prisvärda hotell som erbjuder mycket mer än en säng och badrum. Eftersom hotell tenderar att vara större är de även väldigt kostsamma för ägarna, och är oftast belägna i städer.

Hotell brukar befinna sig långt ifrån kusten och långt till kul sommaraktiviteter som att paddla kajak. Du har alltså vanligtvis långt till natur om du bor på hotell. Det du får på hotell är däremot en privat miljö där du slipper dela utrymme med andra. Gillar du gambling, kan du på hotell spela på onlinecasino utan att medgäster störs. Söker du på Storspelare app på Google, kan du se exempel på andra spelare som tjänat stora summor via gamblingappar och därför har råd att bo på hotell under längre perioder.

Det finns alltså både fördelar och nackdelar med att bo på hotell. En sammanfattning:

Fördelar

 • Du bor mer privat
 • Har eget badrum och egen toalett

Nackdelar

 • Du har långt till natur
 • Hotell i Sverige är vanligtvis inte prisvärda, och kan vara väldigt dyra.
 • Oftast långt till kusten, svårt att delta i sommaraktiviteter som kajak eller simning.

Vandrarhem

Vandrarhem skiljer sig som sagt från gamla stereotyper som du kanske har av dem. På ett vandrarhem får du tillgång till boende för en mycket lägre peng, och får därför råd att resa under längre perioder. Att bo på vandrarhem innebär att man delar utrymmen med andra gäster, som exempelvis köksutrymme, toalett, och sovsalar. På ett bra vandrarhem så ser ägarna till att alla utrymmen hålls rena och att gäster sköter sig och städar undan efter sig. Ett dåligt vandrarhem däremot kan leda till ohygieniska utrymmen och en dålig miljö.

Ett vandrarhem innebär mycket billigare underhåll för ägarna än ett hotell. Det går därför att hitta billiga vandrarhem runtom Sverige, som även är belägna nära vacker natur. Är du intresserad av att bo nära kusten och se havet varje dag kan vandrarhem vara ett bra alternativ för dig. Många vandrarhem erbjuder även uthyrning av kajak och cykel, för dig som vill ut på ett fysiskt äventyr nu till sommar.

Till skillnad från ett hotell, där gäster oftast håller sig för sig själva, kan du på ett vandrarhem skaffa dig nya vänner och ha trevliga sociala interaktioner. De som bokar in sig på vandrarhem är ofta mer öppna till att socialisera med andra gäster. För dig som inte är lika social går det självklart att undvika socialisering och bara använda dig av vandrarhemmet för att sova.

Fördelar

 • Du har nära till natur
 • Du har nära till kajak och andra kul aktiviteter
 • Du kan socialisera med andra gäster
 • Det är avsevärt billigare att bo på vandrarhem

Nackdelar

 • Ett dåligt vandrarhem innebär ofta dålig hygien och stökig miljö
 • Mindre privat

För större grupper

Är du en del av en större grupp som vill resa inom Sverige i sommar kan vandrarhem utgöra ett bättre alternativ än hotell. På ett vandrarhem delar alla i gruppen samma utrymme och det blir därför lättare att socialisera med varandra och umgås. På vandrarhem brukar man ofta få rabatt om man bokar in sig som en större grupp, så det kan vara värt att leta runt efter vandrarhem som erbjuder sådana rabatter.

Välj vandrarhem om du vill ha nära till natur och kust

Vandrarhem utgör ett bättre alternativ för dig som vill resa inom Sverige för att uppleva den vackra naturen. Är du en del av en större grupp förenklar det även boende, eftersom vandrarhem ofta har många sängar och du kan bo tillsammans med dina kompisar i en och samma sovsal.

Även i en storstad kan vandrarhem vara att föredra, eftersom priset ofta är mycket billigare. I större städer är det dock lättare att hitta billigare hotell som kan vara prisvärda för dig som föredrar att bo privat. Det är en smaksak, helt enkelt!